Liv utan syre

OxygenLiv utan syre är svårt att föreställa sig. För oss människor är det direkt livsnödvändigt. Blickar man upp mot stjärnorna och universum inser man att därute finns inget syre – alltså finns det inget liv. Den tesen börjar allt mer falla sönder och glida isär eftersom människan gjort nya upptäckter här på planeten jorden.

Upptäckten och förutsättningen för flercelliga arter att överleva helt utan syre gjordes av biologer vid den grekiska sydkusten och året var 2011. Djupt ner i sedimenten på havsbotten fann biologer ett flercelligt djur som lever och fortplantar sig helt utan syre. Ett oansenligt litet djur som tillhör släktet Spinoloricus och som lever lång ner under havet. Detta inger i sin tur rymdforskare världen över nytt hopp i sökandet efter andra livsformer i universum.

Syrets betydelse för människan

Utan syre kan människan inte leva. Viktigaste organen för människans syresättningen av blodet är lungorna. Lungorna arbetar ständigt med att andas ut syrefattig luft och att andas in syrerik luft.

Syret tas upp genom blodet och pumpas sedan ut i kroppen av hjärtat. En vuxen person andas dagligen in ca: 10.000 liter luft – detta beroende på personens kroppssammansättning och fysisk ansträngning under dagen. Om personen konditionstränar och är aktiv kommer det kräva en ännu större mängd luft för att syresätta kroppen. Lungsjukdomar av olika slag gör att funktionen på lungorna och dess effektivitet påverkas negativt. Människan har två lungor, dock räcker funktionen av endast en halv lunga för att överleva.

Nyfödda andetag

Det första andetaget symboliserar liv och det sista andetaget kan stå för motsatsen – döden. För tidigt födda barn kan ha outvecklade lungor. Vilket gör att de drabbas av syrebrist och kan få hjärnskador. Därför läggs för tidigt födda barn i kuvös och får syrgas. Utan hjälp med andningen risker de att dö. Idag överlever i regel en stor majoritet av de förtidigt födda barnen tack vare tillgången på kuvöser och medicinskt syre.